Dieuwertje Blok ontdekt verborgen schatten in Haarlemse kathedraal

De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders oog gekregen voor de schoonheid van hun eigen stad en regio. Ook Haarlemmers raakten tijdens dagelijkse ommetjes vertrouwd met de skyline van kerktorens, boomtoppen en monumenten van onze stad. Als je in de buurt van de Leidsevaart loopt, zijn de torens en de koepel van de KoepelKathedraal niet te missen. Maar heb je wel eens gezien wat er achter de deuren te zien is?

Deze zomer is hét moment om te ontdekken welke verborgen schatten er bij jou om de hoek te vinden zijn. De vrijwilligers van de KoepelKathedraal staan klaar om bezoekers vanuit het hele land te ontvangen op deze locatie van het Grootste Museum van Nederland. Deze samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige kerken en synagogen geeft de verborgen topkunst in deze monumenten het podium dat ze verdienen. Want samen vormen ze het Grootste Museum van ons land. Dieuwertje Blok ging je voor en liet zich verrassen door wat er in het Grootste Museum van Nederland te zien is. En dat gewoon in Haarlem, bij jou om de hoek.

Buitenlandse allure

In het buitenland is het heel normaal om die grote kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein even binnen te stappen. Toch lopen veel mensen er in hun eigen stad of regio ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl de kathedraal meteen de aandacht trekt met een enorme koepel die als een krul de hemel in prijkt. Je waant je even in Frankrijk bij het zien van de vele versieringen, monstertjes en torentjes aan de buitenkant van het gebouw. Eenmaal binnen valt op hoe licht de kathedraal is. Als je geluk hebt schijnt de zon door de ramen en schitteren de kleuren van het glas-in-lood langs de muren en zuilen. Deze zomer is een uitgelezen kans om deze schatten van buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Een uniek verhaal

In de kathedraal staan de vrijwilligers klaar om bezoekers – coronaproof – te ontvangen en te verrassen met de schoonheid van het gebouw. De audiotour leidt bezoekers langs alle hoogtepunten en vertelt je het verhaal over de vele kunstenaars die zich door de typisch Hollandse lichtinval hebben laten inspireren voor hun werken in de kathedraal. Het verhaal legt uit wat er te zien is zonder de beleving van het indrukwekkende interieur te verstoren. Zo krijgt deze plek, waar we vaak dagelijks langsfietsen of lopen nog meer betekenis.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Mondriaan Fonds. Kijk voor alle deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!