Torens beklimmen

Via spannende spiltrappen klim je steeds hoger en hoger door de torens naar het licht waar het allermooiste uitzicht op je wacht. Onderweg kom je langs ruimtes met exposities over architectuur of kunst maar ook langs enorme kerkklokken die om het half uur slaan (oren dicht!).

60 meter boven de stad

Eenmaal boven op de bijna 60 meter hoge machtige torens geniet je van het uitzicht op de binnenstad en van de koperen Jugendstil-koepel, maar ook van de duinen en de zee die binnen handbereik lijken. Bij helder weer zie je zelfs Amsterdam, Alkmaar en Leiden. Onvergetelijk!

Architectuur van de torens

Dat de kerk in drie periodes is gebouwd is goed te zien als je bovenop de torens staat. Je ziet als eerste de prachtige koperen Jugendstil koepel met daarachter het eerst gebouwde neogotische deel van de kerk. Het laatst tot stand gekomen deel van de kerk zijn de torens die gebouwd zijn in de Amsterdamse School stijl. Ook prachtig om te zien zijn de twaalf! torens die de kathedraal vergezellen.

Tickets en prijzen Torenklim

Tickets online en aan de kassa (alleen met PIN of creditcard te betalen) | Ticket office (only PIN or Creditcard)

€ 4,00 volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar
€ 2,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
Gratis: kinderen t/m 5 jaar

Combi tickets en prijzen torenklim + koepel + kathedraal + audiotour

€ 7,50 volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar
€ 4,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
Gratis: kinderen t/m 5 jaar

Alle prijzen zijn inclusief BTW. Koop je tickets vooraf, dan ben je zeker van toegang. Vooral in het weekend kan het uitverkocht zijn.

Plan je bezoek

De klokken van de Noord-toren

Ook wel genoemd de Vrouwentoren. Hier zijn de drie zwaarste klokken te zien. De kathedraal heeft er totaal 8, waarvan de zwaarste, de Salvator met een gewicht van 2500 kg. Er moesten na de oorlog nieuwe klokken worden gegoten/aangebracht. De Bavo dateert uit 1946, de Salvator uit 1948. De Michael komt uit Zwolle uit de afgebroken Michaelskerk, dus een ‘tweedehandsje’, welke pas bij de laatste restauratie is aangebracht.

Het uurwerk in de Noord-toren

Hier sta je tussen de wijzerplaten van het uurwerk. De grote wijzer is maar liefst 190 cm lang, de kleine wijzer 150 cm. Het mechaniek drijft de grote wijzer aan en neemt met behulp van tandwielen op de wijzerplaat de kleine wijzer mee. Het geheel wordt door gewichten aangedreven.

De klokken van de Zuid-toren

Ook wel de Mannentoren genoemd met drie klokken die ooit afkomstig zijn geweest uit de in 1983 afgebroken Spaarnekerk in Haarlem. De oude klokken werden in de tweede wereldoorlog helaas naar Duitsland afgevoerd. De Spaarnekerk was ontworpen door Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers, de vader van Joseph, architect van de KoepelKathedraal.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!