Kunst

Zestig grote kunstenaars uit het verleden en heden hebben in de KoepelKathedraal Haarlem hun sporen nagelaten. Tegeltableaus van Jan Toorop en prachtige beelden en altaren van Mari Andriessen. Ook het werk van Han Bijvoet is terug te vinden in kruiswegstaties, kroonluchters en het glas-in-lood. Heel bijzonder zijn de preekstoel, het hekwerk bij het Hoogkoor, het altaar en de communiebank in de sacramentskapel van de edelsmeden-familie Brom uit Utrecht.

Maar ook nieuwe kunstenaars hebben een prominente plaats gekregen. Wat te denken van de in 2016 door prinses Beatrix onthulde glas-in-lood ramen van Jan Dibbets of het muurmozaïek van het brandend braambos door Gijs Frieling en glaskunst in de doopkapel van Marc Mulders.

In 2022 zijn er opnieuw twee kunstwerken in de kathedraal verwezenlijkt, namelijk de door Gijs Fieling ontworpen glasmozaïeken met als thema “De goede herder”, in de hal bij de hoofdentree van de kathedraal. En prachtige glas-in-lood ramen naar het oorspronkelijk ontwerp voor de Aloysiuskapel van Jan Toorop, vervaardigd door glasatelier Stef Hagemeijer.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!