Architectuur

Stap je de KoepelKathedraal Haarlem binnen, dan stap je in een zakelijk bouwwerk, dat gaandeweg een mystiek karakter onthult. De vele symbolische elementen zijn gedetailleerd uitgewerkt en vormen een ondersteuning van het stevige karakter van de kerk en maken het een interessant bouwwerk. Hoewel de kerk vele versieringen kent, is geen overdaad ontstaan, maar voegen alle onderdelen zich naar het geheel. Het resultaat is zoals de architect dat voor ogen had: ‘een gesamtkunstwerk’ volgens de heersende opvattingen van die tijd.

Architect Joseph Cuypers
Kathedrale Basiliek Sint Bavo, nu genaamd KoepelKathedraal Haarlem is tot stand gekomen in de periode tussen 1895 en 1930, naar ontwerp van Joseph Cuypers (1861 – 1949), zoon van Pierre Cuypers (o.a. Rijksmuseum). De kathedraal is door haar gefaseerde bouwperiodes een uniek object in Nederland en staat samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. 

Bouwstijlen
Dat de kerk in drie periodes is gebouwd en daarmee een fysieke verbeelding van de architectuurontwikkeling in Nederland is, is goed terug te zien in de verschillende bouwstijlen: neogotisch, neoromaans, Jugendstil en zelfs stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. In exterieur en interieur zijn Moorse invloeden zichtbaar in ornamentiek en bouwvorm.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!