Op 20 maart kwamen de nabestaanden van de 10 verzetsmensen die op 26 oktober 1944 naast de KoepelKathedraal werden gefusilleerd bijeen. Dit op initiatief van de Vrienden van de KoepelKathedraal. Hiermee willen wij deze 10 mensen een gezicht gegeven. In het museum van de kathedraal tonen wij foto’s, een documentaire en achtergrondinformatie over deze slachtoffers.
Na de kranslegging op 20 maart bij het monument van de treurende vrouw werd er in de plebanie van de kathedraal een lezing gehouden over de kathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gastsprekers Guus Hartendorf en Boni Li-A-Sam namen ons mee terug in de tijd naar het moment van de aanslag op Fake Krist op 25 oktober 1944. De lezing was een eerbetoon aan de 10 verzetsmannen die de dag daarna door de Duitsers werden gefusilleerd naast de kathedraal.
In het kathedraal museum tonen we de foto’s met achtergrondinformatie over de 10 verzetsmannen en de documentaire die Boni Li-A-Sam maakte over hen als eerbetoon. Daarnaast is een expositie te zien met enkele voorstudies van beelden van de Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen. Andriessen hield tijdens de oorlog in zijn huis onderduikers verborgen en het verzet had in Andriessens atelier een wapendepot. In de naoorlogse jaren kreeg hij veel opdrachten voor het realiseren van monumenten, o.a. voor de “Dokwerker” in Amsterdam. Het bekendste beeld dat hij voor Haarlem maakte is de “Man voor het vuurpeloton”. Van dit beeld tonen wij een voorstudie: Mari Andriessen vond zelf dat de voorstudie véél beter was dan het eindresultaat!