Koepel open

We nemen je mee via spannende spiltrappen, gewelven en verborgen zolders naar de koepel op 45 meter hoogte! Je krijgt een waanzinnig uitzicht op het interieur van de kathedraal. En ben je weer beneden, dan waan je je in de mystieke kathedraal met haar symboliek, kunst, architectuur en orgels.

45 meter boven in de koepel

Eenmaal boven in de 45 meter hoge koepel sta je op een complete stadswal-met-poorten die aangebracht is als aanduiding van de stad Jeruzalem. Kijk je naar boven, dan zie je het goud van de hemel, en naar beneden krijg je een prachtig uitzicht op het interieur van de kathedraal.

Tickets en prijzen koepel + kathedraal + audiotour

Tickets online en aan de kassa (alleen met PIN of creditcard te betalen) | Ticket office (only PIN or Creditcard)
€ 4,50 volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar
€ 3,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
Gratis: kinderen t/m 5 jaar

Combi tickets en prijzen torenklim + koepel + kathedraal + audiotour

€ 7,50 volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar
€ 4,00 kinderen 6 t/m 12 jaar
Gratis: kinderen t/m 5 jaar

Alle prijzen zijn inclusief BTW. Koop je tickets vooraf, dan ben je zeker van toegang. Vooral in het weekend kan het uitverkocht zijn.

Tickets

 

Openingstijden | Opening hours

Woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur (laatste shift om 16.00 uur)
Wednesday to Sunday from 1pm – 5pm (last shift at 4.00 pm)

Informeer vooral ook naar de Audiotour!

Locatie

Leidsevaart 146
2014 HE Haarlem
Ingang aan het Bisschop Bottemanneplein

Routebeschrijving

Per OV
Per bus bereikbaar met lijn 80 (halte Emmaplein) of enkele andere buslijnen (halte Stadsschouwburg). Kijk voor meer informatie op 9292.nl 

Per auto
De Kathedraal ligt aan de rand van het centrum van Haarlem. Bij de Kathedraal is parkeergelegenheid (betaald).

Plan je bezoek

Bekijk de huisregel

 

Architectuur van de koepel

De prachtige koperen Jugendstil koepel werd als afbeelding van het hemelse Jeruzalem beschouwd. De twaalf poorten verwijzen naar de stammen van Israël en worden verder geassocieerd met de twaalf apostelen. De droom van architect Joseph Cuypers was dat er een nieuwe Michelangelo zou opstaan die een mozaïek zou aanbrengen in de koepel! Die droom is helaas nog niet vervuld.

Interieur Kathedraal

En ben je weer beneden, dan stap je in een bouwwerk dat gaandeweg een mystiek karakter onthult. Met prachtige symbolische elementen die zeer gedetailleerd zijn uitgewerkt. Hoewel de kathedraal vele versieringen kent, is geen overdaad ontstaan. De kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930 en verbeeldt daarmee de architectuurontwikkeling in Nederland. Neogotisch, neoromaanse, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School zijn zichtbaar in ornamenten en bouwvorm. Vraag om onze audiotour!

De klokken van de Zuid-toren

Ook wel de Mannentoren genoemd met drie klokken die ooit afkomstig zijn geweest uit de in 1983 afgebroken Spaarnekerk in Haarlem. De oude klokken werden in de tweede wereldoorlog helaas naar Duitsland afgevoerd. De Spaarnekerk was ontworpen door Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers, de vader van Joseph, architect van de KoepelKathedraal. Wil je de klokken ook van dichtbij bekijken? Boek dan een combiticket waarbij je naast de koepel + kathedraal ook de toren kunt beklimmen.

Op de hoogte blijven

Wil je het laatste nieuws over de KoepelKathedraal Haarlem niet missen? We houden je graag op de hoogte!